Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Darren Shan kihívás

Even in death, may you be triumphant!

Olvasói szabályzat és sablon a pontozáshoz

2016. szeptember 10. 00:10 - Zajec_

A tovább-ra kattintva megtalálhatjátok az pontozás szabályait, valamint a véleményező sablont. (Ha már visszatérő vendég vagy, és nem szeretnél a majdani történetek között görgetni a sablonért, oldalt a Segédletek box alatt megtalálod a linket.)

Olvasói szabályzat:

A véleményeket a blog.hu és a facebook rendszeren keresztül is le tudjátok adni; a történetek alatt lesz erre lehetőségetek.

A kihíváson nincsenek csapatok, az írók egyénileg versenyeznek a két választott, és a titkos kulcs felhasználásával. Érvényes pontozáshoz minden történetet véleményezni kell, tehát összesen 8 beérkezett novellát (túljelentkezés esetén a maximum 10-et, minimálnál nyilván kevesebbet). Ez azért szükséges, mert nincsenek kulcspárok, és a pontok átlagolása sem minden esetben igazságos; a legtisztább, ha a hagyományos összeadásos rendszer alapján működtetjük a szavazást, azonos számú leadott kritikával. Bőven van idő a véleményezésre, és így az olvasó szava is jóval hangsúlyosabb!

Összesen 8 szempont alapján adhatják le az olvasók a véleményüket, egy 1-től 5-ig terjedő skálán (kivéve a főkulcsnál, ahol a maximálisan leadható pont 10). Fél pont az egyes kategóriákban nem adható. Csak a pontszámok feltüntetését nem tudjuk elfogadni, hiszen a kritika / vélemény nem hiába az, ami: szöveges értékelés. Minimum 3-4 mondatban összegezzétek, illetve indokoljátok az egyes szempontokra adott pontotokat.

A személyeskedő, indulatos kritikákat nem áll módunkban elfogadni; minden olvasónktól azt kérjük, adja meg a kellő tiszteletet az íróknak, akik munkájukba időt és energiát fektettek bele. Előfordul, hogy valakinek egy-egy novella cselekménye vagy hangulata nem nyeri el a tetszését, de törekedjetek az objektivitásra; véleményt formálni és tippeket adni normális stílusban is lehet, illetve erre egy külön pontban lehetőségetek is lesz.

Ugyanez a kérésünk az írókhoz is, akik majd a leleplezés után válaszolhatnak a történetükre kapott kritikákra!

Véleményező sablon:

Helyesírás: Ha van, úgy mennyi a hiba a történetben, milyen gyakorisággal fordulnak elő az elírások, vesszőhibák a novellában? Összesen 5 pont adható.

Szereplők: Mennyire voltak hűek a könyvhöz a fő- és mellékkarakterek, megtartották-e jellegzetes személyiségjegyeiket? OOC esetén mennyire sikerült új jellemet építeni a szereplőknek, indokolt volt-e a váltás, vagy sem? Összességében mennyire voltak hitelesek a karakterek az OOC-vel, vagy anélkül, eredetiben meghagyva? Összesen 5 pont adható.

Cselekmény: Mennyire volt jól felépített a történet? Maradtak-e elvarratlan szálak a novella végén (amennyiben nem szándékos a függővég)? Követhető volt-e a cselekmény, vagy néhol ugrált az író a történések között? Szerkezetét tekintve egy kerek egész volt, vagy érezhetően kapkodott az író? Összesen 5 pont adható.

Világ: Mennyire volt egyértelmű, hogy a történet a Darren Shan univerzumban játszódik (AU esetében is)? Megvolt-e a jellegzetes hangulata, használt-e olyan elemeket az író, amiből egyértelműen rá lehet jönni, milyen fanfictiont olvasunk, vagy csak a szereplőket mozgatta egy idegen világban? Összesen 5 pont adható.

Kulcsfelhasználás: Mennyire sikerült köré- és/vagy beleépíteni a történetet? Mennyire volt domináns szerepe a kulcsnak? Amennyiben a főkulcs átvitt értelemben (pl. hangulatában) és nem szó szerint lett felhasználva, mennyire volt felismerhető és hangsúlyos a szerepeltetése?

Figyelem: a titkos- és kiskulcsnak szó szerint kellett szerepelnie a történetben, itt elvont értelemben nem lehetett felhasználni, de a hangsúlynak ugyanúgy érvényesülnie kellett, mint a főkulcs esetében is!

  • Főkulcs: Összesen 10 pont adható.
  • Titkos kulcs: Összesen 5 pont adható.
  • Kiskulcs: Összesen 5 pont adható.

Üzenet az írónak: Erre pont nem adható, de a kitöltése kötelező! A szubjektív véleményt helyettesíti azért, mert sokszor van úgy, hogy egy novella bár szerkezetében jó, de a véleményező zsánerszintjét nem üti meg, és ugyanez igaz fordítva is (láthatóan gyengébb a történet, mint a többi, de a műfaj kedvére van az olvasónak). Hacsak a kritikaíró nem 100%-osan objektív szemlélő, amit egy történet elolvasása és átélése után szinte lehetetlen megkövetelni, hacsak nem tökéletesen érzéketlen az illető (ilyen reméljük, hogy nincs! :) ), az ez esetben erre kapott pont nem feltétlenül fair az íróval szemben, viszont egy összesítő véleménytől senkit sem szeretnénk eltiltani. Sőt! Kérünk titeket, hogy véleményetekkel ekképpen is segítsétek az írók későbbi munkáját :)

Előre is köszönjük szépen, kedves Olvasó, hogy időt és energiát fektettél a véleményezésbe!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://darren-shan-kihivas.blog.hu/api/trackback/id/tr7011691757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása